Theater De Kunstlinie

Bookmark and Share Print Page

Theater De Kunstlinie Almere: licht en transparant én energiezuinig 

Met de realisatie van De Kunstlinie kreeg het culturele klimaat in Almere een flinke stimulans. Het markante gebouw is ontworpen door de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa. Grontmij gaf advies over alle technische installaties en onderzocht de mogelijkheden voor energiebesparende voorzieningen.

De Kunstlinie huisvest de Schouwburg Almere en het Kunstencentrum De Kunstlinie. De Japanse architecten kozen een ontwerp waarbij transparantie en lichtgebruik voorop stonden. Bovendien zorgt de ligging aan het aangrenzende Weerwater voor een verrassende lichtinval en fraaie uitzichten. Grontmij adviseerde onder andere over de werktuigkundige installaties, de elektrotechnische installaties, de transportinstallaties en de sprinklerinstallaties. Ook onderzochten we de mogelijkheden voor duurzame energievoorziening.

Installaties voor cursusruimtes
Het Kunstencentrum is intensief in gebruik voor verschillende soorten cursussen en opleidingen, en bevat daarom ook meerdere kleinere ruimtes. Dat betekende dat de installaties afgestemd dienden te worden op het veelsoortige gebruik. Zo zijn er bijvoorbeeld audiovisuele installaties ontworpen die geschikt zijn voor ruimtes waarin muziekcursussen gegeven worden en installaties voor ovens en afzuigsystemen voor ruimtes waarin cursussen worden gegeven op het gebied van keramiek.

Duurzame energievoorziening
Door het gebruik van glazen gevels ondergaat De Kunstlinie veel invloed van de zon. Om de soms forse temperatuurschommelingen op te vangen en een prettig klimaat in het gebouw te realiseren ontwierpen we voor het gebouw een energiezuinig systeem. De temperatuur wordt vrijwel geheel geregeld met behulp van een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem. De betonkernactivering zorgt door de verwarming en koeling via vloeren en plafonds voor een klimaat dat als zeer aangenaam ervaren wordt.

Riny van den Hengel
Hoofd Installatietechnologie
+31 6 51 53 43 86

Locatie