Augustinuscollege 

Constructie- en installatieadvies Augustinuscollege

Bookmark and Share Print Page

Op de voormalige velden van sportpark Vinkhuizen in Groningen wordt het nieuwe Augustinuscollege gerealiseerd, een schoolgebouw van de Christelijke Scholengemeenschap Groningen. Grontmij is hoofdconstructeur en installatieadviseur. Het college was genomineerd voor de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012.

Het nieuwe Augustinuscollege is een samenvoeging van drie scholen: De Wilgenborgh, De Vinkenborgh en het oude Augustinuscollege. Het gebouw is gesitueerd in de wijk Hoendiep/Hoogkerk aan de Diamantlaan in Groningen en omvat circa 6000 m2 vloeroppervlak. Bij het ontwerp is onder andere rekening gehouden met duurzaamheid, flexibiliteit en maatwerk aan leerlingen.

Duurzaam en flexibel ontwerp
Duurzaamheid en energiebesparing staan bij het nieuwe schoolgebouw hoog in het vaandel. Niet verwonderlijk dus dat het Augustinuscollege was genomineerd voor de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012. De school voldoet aan de eisen die gesteld worden aan een school met een gezond binnenklimaat. Omdat verschillende doelgroepen flexibel gebruik gaan maken van het gebouw, hielden we in het constructieadvies en in het installatieadvies rekening met multifunctioneel gebruik van ruimtes en faciliteiten.

Materiaalbesparing
Voor een flexibele indeelbaarheid zijn voor de verdiepingsvloeren en de dakvloeren puntvormige ondersteunende betonvloeren toegepast. Met het oog op materiaalbesparing kozen we voor een bollenplaatvloer van Bubbledeck, een vloer zonder onderliggende balken waardoor de installatie onder de vloer kon worden aangebracht. De kunststof bollen zorgen voor 35% gewichtsbesparing waardoor minder wapening in de vloer nodig is.

Energiebesparende installaties
We realiseerden een breed pakket aan installatietechnische maatregelen. Om energie te besparen installeerden we een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag), een CO2-gestuurde ventilatie voorzien van een hoogwaardig warmteterugwinsysteem en een geavanceerd GBS-systeem met geintegreerde verwarming, ventilatie, verlichting en zonwering.

Tevredenheidsverklaring
Opdrachtgever SP Architecten bevestigde in een tevredenheidsverklaring dat Grontmij voor de constructies en de installaties zeer vakkundig adviseerde en dat het werk naar volle tevredenheid en binnen de planning uitgevoerd is.

Augustinuscollege

Allex Engbrenghof Allex Engbrenghof
Projectleider
+31 6 5052 3941

Meer informatie

Locatie