De Koepel 

3D-laserscannen en BIM voor inmeten De Koepel

Bookmark and Share Print Page

In opdracht van de Rijksgebouwendienst ontwierp Grontmij een klimaatoplossing voor de controlepost in de penitentiaire inrichting De Koepel in Arnhem. Daarbij maakten we gebruik van een 3D-laserscanner en een BIM-model. In 2D was deze opdracht niet goed uitvoerbaar.

De gevangenis in Arnhem heeft een controlepost van waaruit alle celdeuren en de grote gemeenschappelijke ruimte zichtbaar zijn. Daarnaast worden alle camerabeelden in de controlepost op monitoren getoond. De temperatuur in de ruimte loopt door alle apparatuur behoorlijk op. Grontmij kreeg de vraag om hier een klimaatoplossing voor te ontwerpen zonder dat het zicht op de gevangen belemmerd wordt.

3D, dé oplossing
De uitdaging was niet uitvoerbaar op basis van 2D-revisietekeningen. We hebben daarom de koepel en de controlepost met een 3D-laserscanner ingemeten. Het inscannen leverde een puntenwolk op met een grote en complete verzameling coördinaten die de geometrie van het gebouw met hoge nauwkeurigheid vastlegt. We gebruikten de puntenwolk om een BIM-model (Building Information Modelling) te bouwen dat exact overeenkomt met het huidige gebouw.

Ontwerp
Onze ontwerpers gebruikten het BIM-model om een optimale indeling van de controlepost te realiseren. De nieuw ontworpen tafels en monitoren in de controlepost plus het klimaatplafond dat moet zorgen voor een comfortabel binnenklimaat zijn in BIM gemodelleerd. Op deze manier konden ook de bewaarders zelf de nieuwe inrichting van de controlepost ervaren en de zichtlijnen vooraf toetsen.

De Koepel

Auke Mollema Auke Mollema
Hoofd Bouwproject-management
+31 6 5426 6711

Locatie