Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2011
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2013 >

11 mei 2012 | Watertechnologie: slimme sector met wereldkansen 

Grontmij deed samen met Bureau voor Beleidsonderzoek (BBO) onderzoek naar de economische betekenis van de watertechnologiesector in Nederland. Een van de belangrijkste conclusies is dat Nederland nog voorop loopt op het gebied van watertechnologie.
 

De belangrijkste elementen van de studie zijn de economische betekenis en de internationale positie van de Nederlandse watertechnologiesector. De studie verkent de economische betekenis in termen van omzet, export, innovatie, banen en arbeidsmarkt. Daarbij worden ook trends voor de toekomst aangegeven. Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek ‘Economische betekenis Waterzuiveringstechnologie’ uit 2005.

Conclusies
Een van de belangrijkste conclusies is dat Nederland nog voorop loopt op het gebied van watertechnologie, maar dat de concurrentie uit het buitenland sterk toeneemt. We moeten dus blijven innoveren en investeren om deze positie vast te houden. In totaal zijn in Nederland circa 1300 bedrijven actief met een gezamenlijke omzet van 5 à 6 miljard euro. Groeikansen liggen er in Europa, de BRIC-landen, Noord-Amerika en Oost-Azië, waarbij er wel duidelijke verschillen te zien zijn per regio. Deze zijn vooral te herleiden naar klimaatsomstandigheden en welvaartspositie. Opkomende economieën gaan ook steeds meer waarde hechten aan het milieu, waardoor er nieuwe kansen ontstaan.

Uitstraling naar de markt
De studie heeft een belangrijke uitstraling naar de markt, omdat mede op basis van deze rapportage nieuwe beleidsdoelstellingen en marktdoelstellingen worden geformuleerd door de overheid en marktpartijen. Het NWP coördineerde en begeleidde de studie in opdracht van het programma Partners voor Water en het Innovatiebureau Watertechnologie. 

Wilt u één van onze specialisten spreken? Vul dan uw gegevens in onderstaand formulier in. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Versturen

Nieuws en media

Meer informatie