Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2015
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2017 >

11 jun 2010 | PROVADA-blog 4 Onno Zwart: Serieuze bezoekers met serieuze vragen 

De PROVADA is een echte vakbeurs. Serieuze bezoekers met serieuze vragen. Gemeentebestuurders en -ambtenaren, projectontwikkelaars, woningcorporaties, aannemers, beleggers, makelaars, adviesbureaus… dat soort mensen.

 

Of misschien moet ik zeggen: OSM… Ons Soort Mensen. We hebben er heel wat gesproken. Belangrijk. Zakelijk. Wij bieden diensten aan, wij willen bij projecten betrokken raken. Zij zoeken ondersteuning of willen adviseurs inschakelen. Alles eigenlijk volgens verwachting.

Dan vallen bijzondere ontmoetingen des te meer op. Soms werkelijk pareltjes van gesprekken. Zo viel mij gistermiddag tegen het einde van de beurs in het gangpad een niet al te grote, vriendelijk maar vooral ook verwonderlijk kijkende man op. Een beetje zoekend. Hij reageerde op het woord Grontmij dat hij zag. Een blik van herkenning blijkbaar. Ik sprak hem aan. Weer eens wat anders dan zo’n nette stropdas.

Wat bleek, een boer uit Zeeland. Heeft uit de locale politiek begrepen dat een projectontwikkelaar plannen heeft om een recreatiedorp op een deel van zijn grond te gaan ontwikkelen. Hij vertelde me dat de wethouder dat ook graag wil. Een makelaar heeft hem al benaderd met de vraag wat hij voor zijn grond wil hebben. Zeeuwse boer als hij is, vertrouwt hij het echter niet. Dus heeft hij gedacht: die vastgoedwereld… wat zijn dat voor types? Die projectontwikkeling… hoe werkt dat nu? Die overheid… hoe zit dat met die procedures? Hoe komt prijsvorming nu tot stand? Hoe moet ik het aanpakken? Kunnen ze mij dwingen te verkopen? Vragen, vragen, vragen. Onzekerheid, onzekerheid, onzekerheid.

Via via had hij vernomen van de PROVADA en gedacht: ik ga daar gewoon heen want ik kom daar vast alle antwoorden op mijn vragen tegen. Kijk, dat is nou boerenslimheid! 75 euro entree vond hij wel wat veel, maar goed dat moest hij er maar voor over hebben. Van Grontmij had hij weleens gehoord en van grondverkoop moesten we ook wel verstand hebben, dacht hij… Dus daar stond hij. Met een broodje en met alle antwoorden op zijn vragen is hij na een kwartiertje vertrokken.

Voor de goede orde: voor dit soort contacten staan we natuurlijk niet op de PROVADA. We zijn daar voor de grote projecten. Stationslocaties, bedrijventerreinen, parkeergarages, woningbouwprojecten. En die hebben we in voldoende mate kunnen bespreken. De PROVADA zit er weer op. We hebben goed gescoord (nee, dit is geen bruggetje naar het WK voetbal…). De map met contactformulieren zit vol. De komende weken gaan we die uitwerken en follow up acties ondernemen. En wat we niet mogen vergeten, we hebben de vakwereld op de hoogte gebracht van onze visie op en ideeën over duurzame stedelijke ontwikkeling en vastgoed. Wie zaait, zal oogsten… Kijk, dat heb ik nou weer opgestoken van die Zeeuwse boer.

Nieuws en media