Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2011
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2013 >

27 apr 2012 | Grontmij werkt plan uit voor ecologisch herstel Markermeer 

De Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer had marktpartijen gevraagd een plan te maken voor ecologische maatregelen in het Markermeer en IJmeer. Het plan moest goedkoper zijn dan dat van de overheden. Het idee van het consortium Grontmij en de Vries & van de Wiel voor het ecologisch herstel van het Markermeer en IJmeer is geselecteerd voor verdere uitwerking.
 

Het Markermeer en het IJmeer vormen samen met het IJsselmeer een belangrijke schakel in de Atlantische vogeltrekroute. Daarnaast verbinden de meren de belangrijke natte gebieden in ons land. Daarom hebben zij van Europa de status van speciale beschermingszone gekregen. Helaas gaat de natuurkwaliteit van deze wateren al jaren sterk achteruit. Om hier verandering in te brengen, heeft de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer in november 2011 een rapport gepubliceerd met natuurmaatregelen om het ecologisch systeem te verbeteren.

Combinatiue natuurontwikkeling en veiligheidsopgave
Drie consortia mogen verder met de uitwerking van hun idee. Hun voorstellen worden meegenomen bij de bestuurlijke besluitvorming over dit gebied in de Rijksstructuurvisie Amsterdam Almere Markermeer, waarover eind dit jaar een besluit wordt genomen. Grontmij wil dat de haalbaarheid van aanvullende ambities in het Markermeer op de middellange en lange termijn kan worden vergroot door de gewenste natuurontwikkeling te combineren met de veiligheidsopgave. Combinatie met de dijkverbeteringen van de Markermeerdijk Hoorn – Amsterdam en de Houtribdijk biedt hiervoor een unieke kans

Nieuws en media

Jan Kollen Jan Kollen
Adviseur Water
+31 6 55 30 48 99