Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2015
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2017 >

20 sep 2011 | Grontmij presenteert innovatie RailVacuDrill aan ProRail 

Onlangs presenteerde Grontmij aan ProRail de RailVacuDrill, een machine die informatie levert over de geologische opbouw van een spoorbaan. De demonstratie vond plaats op het terrein van Railinfra Opleidingen in Amersfoort. Na een presentatie over de werking werd de machine in de praktijk gedemonstreerd.
 

De RailVacuDrill is primair ontwikkeld om bij ballastbeddiktes tot 1.50 m1 geotechnisch onderzoek uit te voeren zonder aantasting van de veilige berijdbaarheid. Ook is het mogelijk snel en nauwkeurig representatieve monsters uit de ballastlaag te nemen. De eerste reacties van de genodigden waren zeer positief.

Werking RailVacuDrill
De RailVacuDrill maakt gebruik van een boor die het ballastbed van de spoorbaan penetreert. Door middel van een vacuümzuiger is het mogelijk het materiaal waaruit het ballastbed bestaat te onderzoeken en de geologische opbouw te bepalen. De gegevens dienen ter ondersteuning van informatie die verkregen wordt met behulp van de GeoRadar, een radarmethode die zwakke plaatsen in het spoor- en tramnetwerk traceert. De GeoRadar is ook een innovatie van Grontmij.

Hergebruik materialen
Het systeem is mede ontwikkeld door slim hergebruik van materialen; de machine is opgebouwd uit bestaande componenten zoals een stobbenfrees en een zuiginstallatie en het framewerk is afkomstig uit de veehouderij.
Nieuws en media

Egbert de Haan Egbert de Haan
Adviseur Rail
+31 6 51 001 678