Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2011
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2013 >

17 apr 2012 | Grontmij onderzoekt mogelijkheden vergisting aquatische biomassa gemeente Wijdemeren 

De Loosdrechtse plassen in de provincie Utrecht spelen een belangrijke rol voor waterwinning, natuur en watersport. Door erosie, stroming en golven bevatten de plassen veel organisch materiaal dat regelmatig verwijderd moet worden om havens en vaarwegen op diepte te houden. Grontmij en Ekwadraat onderzoeken of het materiaal gebruikt kan worden voor energie-opwekking.
 

De Loosdrechtse plassen hebben een oppervlak van ongeveer 1.000 ha. Ze maken deel uit van een laagveen plassengebied dat ontstaan is door veenwinning. Door erosie, stroming en golven bevatten de plassen veel organisch materiaal als veen en dode algen, Dit materiaal bezinkt op luwe plaatsen en moet regelmatig verwijderd worden om havens en vaarwegen op diepte te houden. Bovendien komt sinds een paar jaar de exotische waterplant Cabomba in het watersysteem voor. Het lijkt erop dat deze plant niet te bestrijden is, maar slechts te beheren valt.

Grondstof voor groene energie
De gemeente Wijdemeren vroeg Grontmij en Ekwadraat of bagger, plantenresten en Cabomba als grondstof voor groene energie gebruikt kunnen worden. Grontmij en Ekwadraat gaan onderzoeken of met een combinatie van  hydrolyse en anaerobe vergisting, organisch materiaal afgebroken kan worden en of het mogelijk is de gewenste hoeveelheid en kwaliteit biogas vrij te maken. Het geproduceerde biogas kan dan toegepast worden als duurzame energiebron.

Grontmij is verantwoordelijk voor monstername, afbreekbaarheidstesten en laboratoriumanalyses. Samen met Ekwadraat onderzoeken we of en hoe vergisting van deze aquatische biomassa rendabel is. De eerste resultaten worden in mei verwacht.