Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2015
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2017 >

24 jun 2010 | Grontmij en Soeters Van Eldonk winnen internationale ontwerpwedstrijd China 

Grontmij heeft in samenwerking met Soeters Van Eldonk architecten en het Urban Planning and Design Institute Shanghai een internationale ontwerpwedstrijd gewonnen. Dit meest duurzame kantoorgebouw ter wereld is artistiek, energiezuinig en heeft zero CO2-uitstoot.

 

Grontmij heeft het conceptual design opgesteld voor de nieuwbouw van het Wuhan New Energy Center, een onderzoeksinstituut op het gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid in de Chinese stad Wuhan. Het innovatieve gebouw, de Wuhan Energy Flower, is na voltooiing verzekerd van de hoogste onderscheiding (Three star label) volgens het Chinese Green Building beoordelingssysteem en wordt tevens het eerste kantoorgebouw ter wereld dat zal voldoen aan de hoogste duurzaamheidslabel (Outstanding) binnen het classificatiesysteem BREEAM-international. De bouw gaat in november 2010 van start. Opdrachtgever is Hubei Science & Technology Investment Company.

New Energy Institute, het meest duurzame gebouw ter wereld
In samenwerking met Soeters Van Eldonk architecten heeft Grontmij een kantoorgebouw ontworpen in de vorm van een bloem, met de aronskelk als inspiratiebron. Het kantoorgebouw heeft zero CO2-emissies en is ontworpen met de ambitie van energieneutraliteit. Het gebouw zal ongeveer 140 meter hoog worden en omgeven zijn door diverse laboratoria. Het totale geplande vloeroppervlak bedraagt circa 40.000 m2.

Het gebouw is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomerdagen grotendeels in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van elektrische energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. Op de bovenste verdieping komt een inpandige daktuin. De rand van de kelk vormt een energiedak dat bedoeld is voor de verwarming van warmtapwater en de koeling van het gebouw. De karakteristieke stamper bestaat uit verticale windturbines waarmee elektrische energie wordt opgewekt. Het gebouw wordt gekenmerkt door het hybride principe van natuurlijke ventilatie en hoogefficiënte gebouwinstallaties. De centrale hoge zonneschoorsteen is ontworpen als wind terminal en solar terminal.

Wuhan, meest duurzame stad van China
Het gebouw wordt het openbaar onderzoeksplatform van de universiteit van Wuhan en een belangrijk centrum voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe energietechnologieën. Het koppelt het uitmuntende concept van de toepassing van nieuwe energiebronnen en geavanceerde technologie aan een energiezuinig, CO2-arm, comfortabel, intelligent, efficiënt en uniek artistiek ontwerp. De komende jaren wil de stad Wuhan (met ruim negen miljoen inwoners) zich ontwikkelen tot de meest duurzame stad van China. Tegen die achtergrond was een internationale prijsvraag voor de bouw van het Wuhan New Energy Center een logische stap.

Gert Dral, group director Planning & Design bij Grontmij
“De Wuhan Energy Flower is een prachtig ontwerp, dat tegelijkertijd de ambitie van een CO2-neutraal en energiezuinig gebouw zichtbaar maakt. De betrokkenheid van Grontmij bij een dergelijk prestigieus gebouw in China en bij de verdere ontwikkeling van de duurzame stad Wuhan is iets om trots op te zijn.”

Jos van Eldonk, architect
“De natuur was onze inspiratie voor de vorm van het gebouw. De werking van zon, wind, aarde en water komen terug in het ontwerp van de bloem. Techniek en verbeelding komen hier op een natuurlijke manier samen.”

Victor Pastoor, teamleider technisch specialisten en Philip Roosenschoon, projectmanager van het ontwerpteam
"Uit dit concept blijkt eens te meer dat passive design (waarbij je de natuur zoveel mogelijk het werk laat doen) in combinatie met een intelligent environmental-friendly en resource-saving design een voorwaarde is om maximaal duurzame oplossingen te realiseren. Zeker omdat je wilt voldoen aan alle functionele eisen om een gebouw tot een aangename en inspirerende werkomgeving te maken. Deze krachtige combinatie maakt dit gebouw tot een uniek duurzaam voorbeeld van ontwerpintegratie met een perfecte harmonie is tussen gebouw, mens en milieu."


Wuhan


Wuhan

Bron illustraties: Soeters Van Eldonk architecten

   

Nieuws en media

Victor Pastoor Victor Pastoor
Commercieel manager Sustainable Buildings
+31 6 21 25 86 86
Philip Roosenschoon Philip Roosenschoon
projectmanager
+31 6 22 54 42 20