Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2011
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2013 >

19 apr 2012 | Consortium Grontmij/Imares/Waterarchitect winnaar van Delta Water Award 2011-2012 

Een consortium onder leiding van Grontmij is met de inzending Balance Island winnaar van de Delta Water Award 2011-2012. Dit maakte deltacommissaris Wim Kuijken gisteren bekend tijdens de prijsuitreiking op het Deltapark Neeltje Jans.
 

Ontwikkel een innovatief en duurzaam project dat de economische kracht van de Zuidwestelijke Delta versterkt. Zo luidde de uitdaging voor de young professionals die mee wilden dingen naar de Delta Water Award 2011-2012. Grontmij/Imares/Waterarchitect ontwikkelden Balance Island, een eiland in de monding van het Haringvliet dat zorgt voor minder zout water in het Haringvlietmeer. “Balance Island is een uniek stuk gereedschap dat samen met de natuur de delta vormt”, aldus projectleider Sander van Rooij van Grontmij.

Balance Island
In het idee van het consortium  worden de bestaande ondiepten van de aan de zeewaartse kant van de Haringvlietdam liggende Hinderplaat, door zandopspuiting verder uitgebreid naar het zuiden. Op deze manier ontstaat een barrière-eiland (Balance Island) en wordt het water gedwongen om door een slijkgat te stromen. Hierdoor ontstaat een gebied met een unieke getijdennatuur en wordt de zoutindringing in het Haringvliet beperkt. Vanuit economisch perspectief is deze maatregel ook interessant, want de kosten voor de aanleg van het eiland vallen lager uit dan die van compenserende maatregelen die nodig zijn als zout water direct het Haringvliet in stroomt.

Delta Water Award
Met het behalen van de eerste prijs wint het consortium een geldsom van € 15.000,- en een studiereis naar New Orleans. De partners in de Zuidwestelijke Delta; Rijkswaterstaat, Zeeland Seaports, Evides, de Provincie Zeeland en het Waterschap Scheldestromen zijn enthousiast over Balance Island. Het concept sluit aan bij de uitdagingen waar zij in de Zuidwestelijke Delta voor staan. De kans op daadwerkelijke uitvoering van de plannen is dan ook een serieuze mogelijkheid.

Over Grontmij
Grontmij is het op twee na grootste advies- en ingenieursbureau in Europa met bijna 10.000 professionals. Duurzaamheid is de kern van ons bedrijf en de waarde propositie voor onze klanten, die wij leveren via vier business lines: Planning & Design, Transportation & Mobility, Water & Energy, Monitoring & Testing.

Grontmij winnaar Delta Water Award


Wilt u één van onze specialisten spreken? Vul dan uw gegevens in onderstaand formulier in. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Versturen

Nieuws en media

Janniene Verheij Janniene Verheij
Adviseur communicatie Energie en Stedelijke gebiedsontwikkeling
+31 88 811 60 70
Sander van Rooij Sander van Rooij
Adviseur
+31 88 811 59 34