Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2011
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2013 >

2 apr 2012 | Brabant Water bouwt zeven onthardingsinstallaties: 3D zorgt voor beter ontwerp 

In Noord-Brabant is in een deel van de provincie het drinkwater keihard. Reden waarom Brabant Water 110 miljoen euro investeert in het Deltaplan Ontharding: de bouw van zeven onthardingsinstallaties verspreid over de provincie. Het drinkwaterbedrijf vroeg Grontmij om 2D-tekeningen te maken van twee drinkwaterproductielocaties. Het werden 3D-modellen; die bieden namelijk veel meer voordelen.
 

Brabant Water levert water aan ruim 2,4 miljoen inwoners en bedrijven in de provincie. Gezien de hardheid van het water in het verzorgingsgebied is een extra zuiveringsstap nodig. Productielocatie Veghel is inmiddels voorzien van een onthardingsinstallatie, zes andere locaties moeten in 2016 zijn aangepast.

De onthardingsinstallatie wordt aangesloten op het bestaande leidingwerk. Een secuur werkje, weet Martijn Groenendijk, hoofd van het ingenieursbureau bij Brabant Water. “We moeten water afvangen, naar de onthardingsinstallatie voeren en terugbrengen in het systeem. Het ontkoppelen en aansluiten van de leidingen en het berekenen van het verval van alle processen, dat luistert  allemaal zeer nauw. Bovendien moet de zuivering gewoon blijven draaien.”

Op de millimeter nauwkeurig
Groenendijk koos na een aanbesteding voor Grontmij om 2D-tekeningen te maken van Oosterhout en Loosbroek. Na Veghel zijn dit de eerste twee locaties die uitgebreid worden met een onthardingsinstallatie. Grontmij stelde voor om de locaties te laserscannen en op basis van een 3D-model 2D-tekeningen te maken. Een logische keuze volgens engineer Bart Kranenburg van Grontmij. Hij was betrokken in het voortraject van het project. “Brabant Water vroeg om tekeningen met een tolerantie van een millimeter. Dat was alleen mogelijk door de ruimtes en het bestaande leidingwerk met de installaties te scannen.”

Brabant Water was zelf ook klaar om met 3D-tekeningen te werken, stelt Groenendijk. “De afgelopen jaren hebben we onze belangrijkste 2D-tekeningen geüniformeerd en geactualiseerd. Maar dat zijn lang niet alle bouwkundige en werktuigbouwkundige tekeningen. Met zo’n scan kunnen we nu de situatie as built bekijken. En omdat we de locaties gaan uitbreiden, zijn 3D-modellen zinvol. We hebben er echt voordeel van bij het ontwerpen.”

Het team Datamanagement & Monitoring van Grontmij heeft de twee locaties ingescand. Elke locatie werd via zo’n honderd posities in beeld gebracht; per positie duurde het scannen ongeveer een kwartier. Na tien dagen scanwerk, werden de data in drie maanden tijd omgezet in een 3D-CAD-model. “Voordeel daarvan is dat er ook 2D-tekeningen van gemaakt kunnen worden. Aanpassingen in het 3D-model staan automatisch ook op papier” zegt Joost Rijnberg van Grontmij die een van de twee 3D-modellen maakte.

Gebruikersgemak
De 3D-modellen leveren volgens Groenendijk vele voordelen op. “De engineering van de onthardingsinstallaties gaat sneller. Je ziet beter wat er mogelijk is in een ontwerp. Bij het maken van koppelingen op het bestaande leidingwerk kun je in 3D snel checken of bijvoorbeeld de maatvoering klopt. Dat voorkomt missers in de uitvoering. Bovendien kunnen we het gebruikersgemak van een installatie beter beoordelen. Het ontwerp wordt daardoor beter.”

Volgens Peter Verbraak, disciplineleider Werktuigbouw van het ingenieursbureau van Brabant Water, zijn de 3D-modellen ook gemakkelijker voor overleg. “De productielocaties liggen verspreid over heel Brabant. Met zo’n 3D-model hoeven we niet ter plekke te zijn. We kunnen op een centrale plek met de onderhoudsmensen en procestechnici de ontwerpen bekijken. Het 3D-model spreekt voor zich, ook voor mensen zonder werktuigbouwkundige achtergrond.”

Brabant Water

Van links naar rechts: Joost Rijnberg, Bart Kranenburg, Martijn Groenendijk en Peter Verbraak.