Nieuws en media 

Nieuwsarchief

Bookmark and Share Print Page
 1. < 2015
 2. JAN
 3. FEB
 4. MRT
 5. APR
 6. MEI
 7. JUN
 8. JUL
 9. AUG
 10. SEP
 11. OKT
 12. NOV
 13. DEC
 14. 2017 >

9 mei 2012 | Betere alternatieven voor Duitse core winkelfondsen 

Core Duits winkelvastgoed lijkt het toverwoord voor 2012 volgens publicaties van onder andere INREV en PropertyEU. Uit een managerselectie door Grontmij Capital Consultants voor enkele Nederlandse pensioenfondsen blijkt echter dat er betere alternatieven zijn.
 

In het huidige economische klimaat met lage rentes zoeken veel beleggers naar veilige havens. Core vastgoed in stabiele landen is een van de favorieten. Lange huurovereenkomsten, kredietwaardige huurders, grotere sterke steden, moeten garant staan voor stabiele huurinkomsten en positieve herwaarderingen. Duitsland is bij internationale pensioenfondsen en Amerikaanse fondsmanagers populair. Exemplarisch was de aankoop van een winkelcentrum in München voor ruim € 400 miljoen tegen een ongekend laag netto aanvangsrendement van 4,5%. Ook in het jaarplan 2012 van Grontmij Capital Consultants, waar marktverwachtingen zijn opgenomen, scoort Duits winkelvastgoed relatief goed.

Hoe laat zich dat vertalen naar concrete beleggingsstrategieën? Grontmij Capital Consultants zocht in een opdracht naar een Europees winkelfonds. Zowel core, value added als opportunistische fondsen zijn meegewogen. Grontmij Capital Consultants koos uiteindelijk in het segment core een Frans winkelfonds en een pan-Europees fonds, omdat:

 • Doelrendementen van Duitse fondsen aanzienlijk lager lagen ten opzichte van andere niet Duitse fondsen met hetzelfde risicoprofiel;
 • Veel fondsen zich ook op secundaire Duitse steden of locaties richten die minder liquide en mogelijk risicovoller zijn;
 • Een aantal Duitse winkelfondsen flink waardegroei inrekent om het doelrendement te realiseren;
 • Specifieke steden in Nederland, Frankrijk en de Nordics een beter rendement bieden tegen een vergelijkbaar risicoprofiel.


Conclusie, vanuit researchperspectief kan een markt aantrekkelijk lijken, maar dat betekent niet dat daar automatisch dezelfde aantrekkelijke beleggingen tegenover staan. Grontmij Capital Consultants legt bij voorselecties constant de link tussen beleggingsbeleid, directe markt en beleggingen, zodat eventuele verschillen snel aan het licht komen.

Nieuws en media

Meer informatie